Nyt se on Täysmu*kku

Huhheijakkaa, kun on ollut haipakkaa koko kevät ja puolet kesästä. Käpy on ehtinyt tehdä, nähdä ja kokea vaikka mitä! Alkava murkkuikä on kehittynyt täyteen mittaansa. Nyt se on ihan oikeasti MURKKU! Välillä on ollut vaikeita hetkiä neitin itsenäisyyden ja määrätietoisuuden kanssa. Myös varautuneisuus ja reaktiivisuus ovat tuottaneet päänvaivaa, mutta Kati-kasvattajan kanssa tehdyllä yhteistyöllä ollaan jokainen pattitilanne selvitettyä. Töitä se on vaatinut, mutta on se vaan niin hienoa saada pähkäillä pyreneesin mielen sisäisiä liikkeitä ja lopulta ymmärtää, mistä on kyse ja miten täytyy edetä. Lopputulos tässä murrosiän keskellä on se, että suhteemme on lujittunut ja luottamus molemmin puolin Käpyn kanssa vahvistunut. Nautin siitä, että kaikkea ei anneta valmiina, vaan lopputuloksen eteen saa ja pitää tehdä töitä.

IMG_4572

Aiemmin kirjoitin haasteista, joita kasvavan pikkupyreneesin kanssa oli arjessa. Näitä olivat luoksetulo, jalassa roikkuminen ja jalkojen kimppuun hyökkäily eli paimentaminen ja mikäs se yksi haaste olikaan?! Aika kauheeta, miten nopeesti aika kultaa muistot! No, ainakin nuo kaksi arkea vaikeuttavaa haastetta on saatu selätettyä. Luoksetuloa lähdimme työstämään ihan ensimmäisenä. Omalla pihalla kymmeniä toistoja päivässä vaihdellen kiinniottoa ja vapauttamista. Käytin makupaloja ja sosiaalista palkkaa. Käskyinä meillä on ”Tule”, joka tarkoittaa täysillä minun luokse juoksemista. Myös vihellys ja pillin vihellys tarkoittavat Käpylle luoksetuloa. ”Seis”-käskyllä Käpy pysähtyy niille sijoilleen ja minä menen sen luokse tai vapautan tai kutsun pysähtymisen jälkeen luokse. ”Panta”- käsky tarkoittaa sitä, että otan Käpystä kiinni ja laitan kenties hihnankin pantaan kiinni. Tämä viimeinen oli ratkaiseva käsky luoksetulojen kannalta. Varautuneisuus sai aikaan aluksi väistämistä luoksetulotilanteissa, joten naksuttelin ja palkkailin sitten muutenkin ihan vaan kaulaan ja pantaan koskettamista. Viljelin myös runsaasti sosiaalista palkkaa eli paijaamista ja rapsuttelua aina, kun tuli luokse. Tällä sain kestoa luoksetuloon. Lisäksi vielä liitin luoksetuloon temppuja kuten istu, maahan ja pujottelu. Nyt minulla on luoksetulotykki, joka harvoin jättää reagoimatta kutsuun.

IMG_4513

Paimentamisen kuriin saamiseen tarvittiin vähän järeämpiä aseita. Käpylle tuotti vaikeuksia hillitä paimennusviettiään meihin ihmisiin. Huhti-toukokuun kieppeillä paimennusvietti eli pysäyttely ja jalkaan tai käteen tarraaminen, alkoivat olla minulle liikaa ymmärtää ja hallita. Ransulla ei koskaan ole suurta paimennusviettiä ollutkaan ja ensimmäinen pyreneesini Edina oli jo koulutettu minulle tullessaan, joten minulta puuttuu kokonaan kokemus tuollaisen vahvaviettisen paimenkoiran kasvatuksesta. Eipähän puutu enää! Koska paimennus alkoi vahvasti kohdentua lapsiin, pyysin apua ja Käpy sai lähteä viikoksi Kati-kasvattajan hellään huomaan. Pentua ottaessani sovimme heti alkuun, että ei ole niin pientä tai suurta asiaa, josta ei voisi avoimesti kertoa ja neuvoja kysellä. Sijoituskoiran kanssa yhteistyö on tietysti vielä astetta syvempää. Olimme myös sopineet heti ensimmäisten sijoituskotipuheiden yhteydessä siitä, että joka tapauksessa Käpy tulisi viettämään vähintään kerran ensimmäisen ikävuotensa aikana pidemmän pätkän yksinään kasvattajan luona tottumassa siellä oloon mahdollista pentuaikaa ajatellen. Vaikka soittelemme toisillemme käytännössä kerran viikossa, niin puhelimen välityksellä selostamalla ei pysty saamaan samaa kuvaa kuin itse livenä näkemällä. On suuri onni, että kasvattaja tukee ja neuvoo tarvittaessa!

IMG_0117

Käpyn kasvattajaviikko aloitettiin edellisenä viikonloppuna kasvattitapaamisella. Paikalla olivat myös täyssisko Pii ja puolisisko Käki sekä muita vierailevia tähtiä. Kävimme Tampereen näyttelyssä ja teimme erilaisia treenejä. Aikaa oli myös käydä ihan vaan kävelyllä. Koirat ja ihmiset, sekä aikuiset että lapset, saivat nauttia toistensa seurasta, eikä ollut kiire mihinkään. Käpy meni sukulaistensa seassa helposti ja oli ihanaa hektisen arjen keskellä keskittyä viikonlopun ajan vain Käpyyn! Sunnuntaina koitti sydäntä raastava hetki, kun täytyi jättää Käpy kyydistä ja lähteä takaisin kotiin. Lähtiessä sitä vasta huomasi, miten ison osan sydämestä Käpy onkaan ehtinyt jo täyttää. Koko viikon ajan oli tyhjä olo ja tuntui, että jotain puuttuu. Hienosti Käpyllä viikko meni ja Kati pystyikin huomattavasti paremmin kommentoimaan niitä pieniä vivahteita Käpyssä, joita ei puhelimen välityksellä millään pystynyt kuvailemaan.

IMG_4852

Ensimmäinen kotiläksy oli lisätä läheisyyttä ja kainaloaikaa. Lyhyenkin tutustumisen jälkeen Kati pystyi kertomaan minulle, että minun täytyy malttaa vaan istua ja olla. Vai onkohan tämä joku pyreneesin omistajien ominaispiirre? Voipi olla! Itsenäinen luonne kaipaa läheisyyden vahvistamista. Aktiivinen koira kaipaa rauhoittumista ihmisen lähellä, eikä pelkkää leikkimistä ja riekkumista. Palaute tuli minulle juuri oikeaan aikaan! Nyt meille onkin Käpyn kanssa muodostunut aamurutiini, joka vietetään sohvalla vierekkäin nuuskutellen. Pidän huolta myös siitä, että kesken päivänkin olemme ihan rauhassa sylikkäin muutamia hetkiä. Välillä läheisyys meinaa edelleen mennä riekkumiseksi ja peuhaamiseksi, mutta muistuttelen itseäni silloin rauhoittumisen tärkeydestä. Kyllä se sellanen Sydänkäpy ja Kainalokäpynen on, jonka tilasin!

IMG_4829

Paimennusvietin hillintä olikin sitten vaativampi homma. Siihen puuttuminen vaati minulta todella paljon opettelua. Käytännössä Käpylle piti tehdä selväksi, että ihmisten paimentaminen on kerta kaikkiaan kiellettyä. Lisäksi asia, jonka olin unohtanut opettaa pienellä takkupyllylle oli se, että miten sitä sitten ollaan ihmisten seurassa. Ihan siis hyvästä ja oikeasta käytöksestä kiittäminen! Tämä kaikki on sellaista mielentilatreeniä Käpylle ja itselleni. Tarvitsemme molemmat rauhoittumista, eikä tuhatta ja sataa säntäilyä. Minun pitää olla se, joka on johdonmukainen ja rauhallinen. Minun tarvitsee edelleen karsia turhat höpötykset ja liikehdinnät pois sekä muistaa kiittää ja kehua! KIITÄ ja KEHU oikeassa hetkessä. Jokohan minä nyt sen muistaisin, kun kolme kertaa kirjoitin? Viime aikoina olen nimittäin huomannut taas heiluttavani käsiä ylöspäin ja höpöttäväni. Käpy sitten pomppii ilmaan ja napsii käteen. Osittain on varmasti syynä ihan vaan murkkuilu, mutta voisin myös peiliin vilkaista… Käpyhän on aivan huippuluokkaa, nyt minun pitää kasvaa samalle tasolle, että olen sille reilu.

IMG_4746

Kati huomasi viikon aikana asian, johon itse olin kiinnittänyt vain satunnaisesti huomiota ja ajatellut sen vain menevän jossain vaiheessa ohi. Käpy reagoi ja ottaa painetta pysäköidyistä, tyhjäkäynnillä olevista ja liikkeelle lähtevistä autoista. Kovempaa kulkevat autot eivät aiheuta samaa reaktiota tai oikeastaan mitään reaktiota. Autojen lähellä olemista ollaan nyt treenattu hengailemalla parkkipaikkojen ja rauhallisten teiden vieressä temppuilulla. Oma käynnissä oleva auto on myös ollut treenikohteena. Vieraat autot eivät edelleenkään ole kivoja ja niiden ohi mennään kyyryssä hiippaillen ja epäileväisenä yrittäen kiertää mahdollisimman kaukaa. Pysäköityjen autojen välistä ei Käpy pysty rentona menemään. Omaa käynnissä olevaa autoa pystyy Käpy nyt lähestymään suoraan, mutta edelleen olemus on matala ja hieman hätäinen. Oma pysäköity auto on ok ja sitä kohti juostaan häntä iloisesti pystyssä heiluen. Tämäkin homma siis etenee!

IMG_0199

Olisko se kolmas arkihaastehomma ollut hihnassa vetäminen! Tämä edistyy hitaimmin. Johtuu kyllä ihan tasan tarkkaan siitä, että ei treenata joka päivä monta kertaa. Oma iso piha antaa ihan kiitettävät liikkumismahdollisuudet, joten siinä tulee touhuttua useasti päivässä. Lisäksi luoksetulon tultua kuntoon, on Käpy saanut hunttasta menemään irtonaisena melko paljon. Tähän hihnassa vetämiseen liittyi meille kotiläksynä takana kulkeminen. Tätä ollaan treenattu oikeastaan päivittäin sekä hihnassa että irti. Pikkuhiljaa alkaa uppoamaan, mutta vielä on töitä edessä. Ovista, porteista ja autohäkistä ollaan kuljettu niin, että Käpyn pitää istua ja odottaa lupaa mennä. Naurattaa joka kerta, miten nopsaan voi peppu napsahtaa lattiaan tai nurmikkoon, että saa luvan mennä! Toimii!

IMG_0311

Suurin haaste meillä on ja tulee vielä jonkin aikaa olemaan vieraat ihmiset. Arkea ajattellen tavoitteena olisi se, että Käpy ei kiinnittäisi vieraisiin huomiota ja antaisi heidän tulla mennä ilman kommentointia ja vouhkaamista. Arjessahan Käpyllä on aikaa omaan tahtiin tehdä tuttavuutta. Näyttelyitä (sekä eläinlääkäri- ja kehonhuoltoreissuja) ajatellen tavoitteena olisi, että Käpy sietäisi vieraan kosketuksen todella lyhyellä varoajalla. Lähestymis- ja kosketustreenejä pitäisi tehdä huomattavasti enemmän kuin olen nyt saanut tehtyä. Tämä vaatii nyt kypsyttelyä ja aikaa. Asettaisinko tähän tavoitteen, että marraskuussa on Käpy käsiteltävissä. Meillä vaihtuu agilitytreenipäivä keskiviikoksi ja siellä ainakin aion joka kerta pyytää kanssatreenaajilta lähestymis- ja käsittelytreenejä. Tämäkin on varmaan sellanen juttu, että kun on vaan riittävän tiuhaan toistoja, niin yhtäkkii se vaan alkaa sujumaan. Se pitäis saada se Käpyn mielentila vieraita kohtaan käännettyä uhkasta mahdollisuudeksi.

IMG_0526

Syyskuun alussa on luvassa terveystutkimukset, joita jännitetään porukalla. Käpyllä on vasen kylki ja vähän myös muu takaosa ollut jumissa aina välillä. Sitä ollaan hoidettu Koiraverstaalla kraniohoidolla ja Your Dogilla fascia-käsittelyllä. Jumit ovat nyt olleet jonkin aikaa auki. Johtuikohan jumit pentuna olleesta peräsuoliprolapsiasta tai kevätjäillä liukastumisista tai molemmista? Tutkimustuloksista sitten nähdään, miltä kroppa näyttää. Kaiken kaikkiaan Käpy on helppo koira arjessa. Kulkee mukana rautakaupassa, rannalla, torilla ja reissuissa autolla tai junalla helposti. Sen lisäksi Käpy on aivan mielettömän kaunis!

IMG_0621

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s